Simplfy3d Kullanılırken karşılaşılan hatalar ve çözümleri Süleyman Yükseldi Tarafından kaleme alınmıştır
http://www.suleyman.kim/
Sürekli facebook gruplarında yada diğer platformlarda baskılarının kalitesizliğinden şikayetçi insanlar görüyorum. Bu sebeple ücretli bir dilimleme programı olan “Simplify3D” için sorun giderme kılavuzu serisi hazırlamak istedim. Bilgiler simplify sitesinde ingilizce olarak yer almakta. Ben hem çeviri yaparaka birazda kendimden bir şeyler katarak açıklamaya çalıştım.
Bastırarak Yazdırma
Bu sorun, yeni 3B yazıcı sahipleri için çok yaygın olan bir konudur ancak çözülmesi de çok kolaydır! Baskı başlangıcında ekstrüderiniz plastikten ekstrüzyon yapmıyorsa, olası dört nedeni vardır. Aşağıdakilerden birini inceleyeceğiz ve sorunu çözmek için hangi ayarların kullanılabileceğini kararlaştırınız.
• Filamentte Genleşme
Filamentiniz nozzle içerisine dolmamış olabilir. Bu sebeple baskı başladıktan birkaç saniye sonra çıkmaya başlayabilir. Çözüm olarak baskı öncesinde filamentinizi bir miktar akıtın.
• Nozzle ile Yatak Arası Mesafe
Nozzle ile baskı yatağınız arası mesafe iyi ayarlanmamış olabilir. Çok fazla bastırmasından kaynaklı filament çıkışı sağlanamıyordur. Yatak kalibrasyonunu gözden geçiriniz veya gcode sekmesine home ardından z ekseni için belirli bir mesafe girebilirsiniz. Bu sayede z merkezi sıfır noktası değilde sıfır noktasından sonra girdiğiniz değer kadar mesafe giderek sabitlenecektir.
•Filament Sürücü Dişlide Bozulma
Filamenti süren dişliniz aşınmış olabilir. Bu sebeple filament çıkışı sağlanamıyordur.
•Hotend Tıkanması
Noozle yada hotend bloğu içerisinde filamentiniz tıkanmış olabilir. Genellikle toz partikülleri yüzünden nozzle tıkanması en çok karşılaşılan sorundur. Hotend bloğu içerisinde tıkanma ise filament değişimi sırasında meydana gelmiş olabilir. Filamenti değiştirmek için çıkardığınız sırada genleşen plastik blok içerisindeki barel içerisinde sıkışmıştır.
Yapışma Sorunu
Baskılarınızın ilk katmanı yatağa çok iyi tutunmalıdır. İlk katman, yapı platformuna yapışmazsa, daha sonra farklı sorunlar yaratacaktır. Birinci katman yapışma problemleriyle baş etmenin birçok farklı yolu vardır, bu nedenle aşağıdan size uygun olan çözümleri deneyiniz.
• Nozzle ile Yatak Arası Mesafe
Nozzle ile baskı yatağınız arası mesafe iyi ayarlanmamış olabilir. Çok fazla uzaklıktan kaynaklı filament tablaya yapışmıyordur. Yatak kalibrasyonunu gözden geçiriniz veya gcode sekmesine home ardından z ekseni için belirli bir mesafe girebilirsiniz. Bu sayede z merkezi sıfır noktası değilde sıfır noktasından sonra girdiğiniz değer kadar mesafe giderek sabitlenecektir.(Negatif Değer Girmelisiniz.)
• Yüksek Hız
Eğer ilk katman hızının çok yüksek olursa filamentiniz yapışmayacaktır. İlk katman hız değerinizin normal hızınızın %50 seviyelerinde olması daha verimli yapışma sağlayacaktır. Edit Process Settings>Layer Sekmesi>First Layer Speed
• Tabla Sıcaklığı
Isıtmalı tabla kullanıyorsanız tablanız soğuk iken herhangi bir tutucu madde kullanmadan yapışma sağlamanız çok zordur. Bu sebeple baskıya başlamadan önce tablanızın ısıtılması gerekmektedir. PLA için 60-70 ° C, ABS için 100-120 ° C’ ye ayarlayınız. Bunun yanı sıra ilk 1-2 katmanda baskı soğutucunuzu devre dışı bırakmanız daha iyi yapışma sağlayacaktır.
•Brim veya Raft
Tüm bu çözümleri denediniz fakat halen yapışma elde edemiyorsanız brim veya raft seçeneklerinden birisini kullanabilirsiniz. Yapışmanızı oldukça kuvvetlendirecektir. Edit Process Settings>Additions Sekmesi>Use Skirt/Brim veya Use Raft
Yeterli Plastik Akıtamama
Simplify3D’deki her profil, nozuldan ne kadar plastik çıkması gerektiğini belirlemek için kullanılan ayarları içerir. Bununla birlikte, 3B yazıcıdan çıkan plastik takip veri olarak takip edilemediğinden nozuldan çıkan plastikten yazılımda ayarlanandan daha az olabilir. Bu olursa, her katmanın bitişik çıkıntıları arasında boşluklar görmeye başlayabilirsiniz. Yazıcınızın yeterince plastik çıkartıp çıkartmadığını test etmenin en güvenilir yolu, en az 3 çevre çizgisi olan basit 20 mm uzunluğunda bir küp yazdırmaktır. Küpün üst kısmında, 3 dış duvarın birbirine bağlı olup olmadığını kontrol edin. 3 duvar arasında boşluklar varsa yeterli plastik akmıyordur. 3 duvar, temas ediyorsa ve hiç boşluk yoksa, o zaman muhtemelen farklı bir sorunla karşılaşıyorsunuzdur. Aşırı ekstrüzyon yapıyor olabilir, aşağıda bunun için birkaç olası neden vardır.
• Filament Çapı
Filament çapınızın doğru girildiğinden emin olun. Eğer düşük yada yüksek çap değeri girerseniz stabil baskı alamazsınız. Bunun yanı sıra her filament çeşitinin farklı yoğunlukları vardır. Kullandığınız fialmente göre yoğunluk değerinizi giriniz. Edit Process Settings>Other Sekmesi>Filament Density
• Ekstrüzyon Çarpanı
Normal şartlarda 1.0 şeklinde bir değere sahip olması gerekir. Filamentinizin çıkış yoğunluğuna göre değerini değiştirin. Örneğin filament akışınız az ise 1.05 veya 1.1 gibi değer giriniz. Böylece normal filament çıkışınızın %5-10 kadar fazlasını elde edersiniz. Edit Process Settings>Extruder Sekmesi>Extrusion Multiplier
Üst Katman Delikleri ve Boşlukları
Plastikten tasarruf etmek için, çoğu parçayı boşluklu basarız. Örneğin, parçanın iç kısmı% 30 dolgu yüzdesini kullanabilir, bu da iç kısmın sadece % 30’u plastik, geri kalanı hava demektir. Parçanın iç kısmının boşluklu dış yüzeyinin ise pürüzsüz olmasını isteriz. Bunun için Simplify3D, parçanızın üstünde ve altında kaç adet katman istediğinizi seçebilme imkanı sunar. Örneğin, 5 üst ve alt kat kattan oluşan basit bir küp yazdırıyorsanız, yazılım baskının üstünde ve altında 5 adet tamamen dolu katman yazdırır. Bu teknik muazzam miktarda plastik ve zaman kazandırabilir. Bununla birlikte kullandığınız ayarlara bağlı olarak baskınızın en üst katmanlarının tamamen sağlam olmadığını fark edebilirsiniz. Bu katı katmanları oluşturan ekstrüzyonlar arasında boşluklar veya delikler görebilirsiniz. Bu sorunu yaşadıysanız, düzeltmek için ayarlayabileceğiniz birkaç basit ayar aşağıda verilmiştir.
• Yetersiz Üst Katman
Parçalarınızı içi boşluklu yazdırırken üst katmanlarınız çoğu zaman ilk katmanda düzgün çıkmaz. Bunun sebebi alt katmanların boşluklu olmasıdır. Bu problemi üst katman kalınlığınızı arttırarak çözebilirsiniz. Örneğin 0.25mm katman kalınlığında baskı yapıyorsanız 4 katman üst dolgu seçerseniz, parçanızın son 1mm’ si tamemen dolu olarak basılacaktır. Bu sayede boşluklu dolgudan kaynaklı yüzey pürüzleri ortadan kalkacaktır. Edit Process Settings>Layer Sekmesi>Top Solid Layer
• Çok düşük Doldurma Yüzdesi
Baskınızın doluluk oranını çok düşük tutmanız durumunda dolgu bittikten sonra üst katmanlarda dolgu duvarları arasında filamentiniz düzgün yapışmayabilir. Bunun sebebi dolgu duvarları arasındaki uzak mesafedir. Bu problemi güçlü bir fan kullanarak veya dolgu yoğunluğunuzu azaltarak çözebilirsiniz.
Saçaklanma ve Sızdırma
Bu tip sorunlar ekstrüzyon sırasında yeni bir konuma hareket ederken nozuldan sızan plastikten kaynaklanmaktadır. Neyse ki, bu soruna yardımcı olabilecek Simplify3D’de birkaç ayar var. Bu soruna karşı en yaygın çözüm , geri çekme olarak bilinen “retract” ayarıdır. Geri çekme etkinleştirilmişse ekstruder modelinizin bir bölümünü yazdırırken filament sızdırmaya karşı bir önlem olarak filamenti geriye doğru çekilecektir. Tekrar baskıya başlama zamanı geldiğinde, filament tekrar nozulun içine itilir. Geri çekmenin etkinleştirildiğinden emin olmak için, “Edit Process Settings” e tıklayın ve Extruder sekmesine tıklayın. Geri çekme seçeneğinin her ekstrüzyon kafası için etkinleştirildiğinden emin olun.
•Geri Çekme Mesafesi
En önemli geri çekme ayarı, geri çekme mesafesidir. Bu, nozuldan ne kadar plastik çıkarıldığını belirler. Genel olarak, nozuldan geri çekilen plastik miktarı arttıkça, saçaklanma olasılığı da o kadar düşük olur. Birçok doğrudan direkt ekstruder sadece 0.5-2.0 mm bir geri çekme mesafesi gerektirirken, bazı bowden ekstruderler, ekstruder dişlisi ve hotend arasındaki mesafenin uzamasına bağlı olarak 15 mm kadar bir geri çekme mesafesine ihtiyaç duyabilir. Baskılarla saçaklanma ile karşılaşırsanız, çekme mesafesini 1 mm arttırmayı deneyin ve performansın iyileşip iyileşmediğini görmek için tekrar test edin. Edit Process Settings>Extruder Sekmesi>Retraction Distance
• Geri Çekme Hızı
Kontrol etmeniz gereken bir sonraki geri çekme ayarı geri çekme hızıdır. Bu, filamentin nozuldan ne kadar hızlı çekileceğini belirler. Çok yavaş geri çekerseniz, plastik yavaşça memeden sızar ve ekstruder yeni konuma taşınmadan önce sızdırmaya başlayabilir. Çok hızlı geri çekerseniz, filament nozul içindeki sıcak plastikten ayrılabilir veya hareket dişlisinin hızlı hareketi filamenti ezebilir. Geri çekilme en iyi performansı veren 1200-6000 mm / dakika (20-100 mm / saniye) arasındadır. Edit Process Settings>Extruder Sekmesi>Retraction Speed
• Yüksek Sıcaklık
Geri çekme ayarlarınızı kontrol ettikten sonra saçaklanmanın en yaygın nedeni ekstrüzyon sıcaklığıdır. Sıcaklık çok yüksek olursa, nozul içindeki plastik daha az yapışkan hale gelir ve nozuldan çok daha kolay kaçabilir. Bununla birlikte sıcaklık çok düşükse plastik hala katı olacak ve nozuldan ekstrüzyon yapmakta güçlük çekecektir. Geri çekme ayarlarının doğru olduğunu düşünüyorsanız ve yine de bu sorunlarla karşılaşıyorsanız ekstrüzyon sıcaklığınızı 5-10 derece azaltmayı deneyin. Bunun baskı kalitesi üzerinde belirgin bir etkisi olabilir. Bu ayarları, “Edit Process Settings” e tıklayarak ve Temperature sekmesini seçerek ayarlayabilirsiniz. Sol taraftaki listeden istediğiniz modülü seçin ve sonra düzenlemek istediğiniz sıcaklık ayar noktasını çift tıklayın.
•Hareket Hızı
Son olarak, makinenizin hareket hızının arttırılmasının, parçalar arasında hareket ederken ekstrüderin sızıntı yapabileceği süreyi de azaltabileceğini görebilirsiniz.
Düzelme elde edemediyseniz Edit Process Settings>Extruder Sekmesi>Wipe Nozzle kutucuğunu aktif ediniz ve mesafe olarak 2-5mm arasında değer girerek deneyiniz.
Isınma Sonucu Topaklanma
Ekstruderden çıkan plastik 190 ile 240 derece arasında olabilir. Plastik hala sıcak ve esnektir kolayca farklı şekiller alabilir. Bununla birlikte soğurken hızla katılaşır ve şeklini korur. Plastik ile nozul arasında serbestçe dolaşabilmeniz için sıcaklık ve soğutma arasında doğru dengeyi sağlamanız gerekir. Ancak 3D yazdırılan parçanızın tam boyutlarını korumak için hızlı bir şekilde katılaştırmalısınız. Bu denge sağlanmazsa, parçanızın dış kısmı hassas olmaz. Soldaki resimde de görebileceğiniz gibi piramidin üst kısmına ekstrüzyon yapılan filament yeterince hızlı soğutulmadığı için parça şeklini koruyamadı.
• Yetersiz Soğutma
Özellikle PLA baskılarda parça soğutucu fan kesinlikle kullanmalısınız ve fanınızın kuvvetli olması gerekir. Yeterli soğutma elde edemediğiniz taktirde parçanızın genişleyen ve ince olan noktaları biçimsiz olacaktır. Edit Process Settings>Cooling Sekmesi
•Yüksek Sıcaklık
Soğutma fanınız olduğu halde bu sorun devam ediyorsa filamentinizin çeşitine göre yüksek bir sıcaklıkta yazdırıyor olabilirsiniz. Sıcaklığınızı 5-10 derece düşürerek tekrar tekrar test ediniz.
• Yüksek Hız
Çok yüksek hızlarda parçanız bu şekilde yığılabilir. Sebebi soğutucu fanınız parçayı katılaştıramadan nozulun yeni katmana geçmesidir. Edit Process Settings>Other Sekmesi> Default Printing Speed
3 Boyutlu yazıcılar ürünü katman katman işleyerek üretirler. Her ardışık katman önceki katmanın üstüne basılır ve sonuç olarak istenilen model oluşturulur. Baskınızın sağlam olabilmesi için her katmanın altındaki katman ile yeterince bağlı olması gerekir. Katmanlar birbirine yeterince iyi bağlanmazsa, katman bölünebilir veya ayrılabilir. Aşağıda bunun sorun için birkaç tipik neden bulunmaktadır.
•Katman Yüksekliği Çok Büyük
Çoğu makine 0.3-0.5 mm çapında bir nozula sahiptir. Bu küçük nozullar katman yüksekliğinde sınırlamalara sebep olurlar. Bir plastik katmanını üst üste basarken, yeni katmanın altındaki katmana yapıştığından emin olmalıyız. Genel bir kural olarak, seçtiğiniz maksimum katman yüksekliği nozul çapınıza göre % 20 daha küçük olmalıdır. Örneğin, 0.4 mm’lik bir başlığa sahipseniz, 0.32 mm’lik bir kat yüksekliğinin üzerine çıkmayınız. Aksi taktirde katmanlar arası yapışma sağlanamayacaktır. Edit Process Settings>Layer Sekmesi>Primary Layer Height
• Düşük Baskı Sıcaklığı
Baskınızı kullandığınız hammaddenin nominal erime sıcaklığı altında basarsanız bu sorun ortaya çıkabilir. Özellikle ABS baskılarda düşük sıcaklıktan ve hava akımından kaynaklı bu sorun gözlenir. Çözüm olarak nozul sıcaklığınızı arttırın ve baskı platformunu hava akımından koruyunuz.
Yazıcınız baskı başlangıcında düzgün şekilde ekstrüzyon yapıyor ancak sonradan akıtma işlemini bırakıyorsa genellikle bu soruna neden olabilecek birkaç şey var.
• Filament Yuvada Değil
Filamentinizin hotend içerisinde doğrusal bir şekilde nozula ulaştığından emin olunuz.
•Tahrik Dişlisi Aşınması
Ekstuder motoruna bağlı olan filament tahrik dişlisi aşınmış olabilir. Bu sebeple baskı başlangıcından bir süre sonra filamenti süremiyor olabilir.
• Hotend Tıkanması
Hotend bloğunuz veya nozulunuz tıkanmış olabilir. Baskı devam ederken sıcaklığın soğutucu bloğa ulaşması veya dışarıdan gelen partiküllerin filament üzerine yapışarak nozulu tıkamış olması muhtemeldir. Filamentinizi tozsuz ortamda saklayınız ve soğutucu bloğunuza muhakkak fan bağlamayı ihmal etmeyiniz. Fan olmayan bloklarda bu sorunun gözlenme ihtimali çok yüksektir.
•Ekstruder Motoru Aşırı Isınması
Makinenizde her motor ve motor sürücü belirli seviyede ısınabilir. Fakat gereğinden fazla ısınıyorsa sürücünün bi’ zaman sonra çalışmayı durduracaktır. Çözüm olarak motor sürücü üzerinde bulunan amper potunu test ederek kademeli olarak azaltabilirsiniz.
3D baskılarda parçanızdaki dolgu modelinizin genel mukavemetinde önemlidir. Dolgu, 3D baskının dış kabuklarını bağlamakta önemli rol oynar. Dolum bölgeniz zayıfsa ya da saçaklanmış şekilde ise aşağıdaki nedenlere göz atabilirsiniz.
•Alternatif Dolgu Desenleri
Baskınızın mukavemetiniz arttırmak için alternatif dolduma şekilleri deneyebilirsiniz.Örneğin Grid, Triangular, ve Solid Honeycomb mukaveti yüksek dolgulardır. Rectilinear ve Fast Honeycomb ise daha hızlı dolgu yapmanıza imkan veren dolgu çeşitleridir. Edit Process Settings>Infill Sekmesi>Internal Fill Pattern
• Baskı Hızınızı Düşürün
Doldurma hızınız eğer çok yüksek ise bu tür bir problemle karşılaşabilirsiniz. Makinenin hızına ekstrüzyon hızı yetişemez ise tam dolum elde edemezsiniz. Edit Process Settings>Other Sekmesi> Default Printing Speed veya Solid Infill Underspeed
•Dolgu Genişliği Arttırma(Yoğunluk Değil)
Normal şartlarda dolgu duvarlarınız nozul çapı kalınlığında oluşturulur. Eğer bu dolgu duvarları size ince geliyorsa bunu değiştirme imkanınız bulunmaktadır. Normalde %100 olan dolgu genişliğinizi %200 yaparsanız örneğin 0.4mm olan dolgu duvarlarınız 0.8mm olacaktır. Edit Process Settings>Infill Sekmesi>Infill Extrusion Width
Baskı sırasında extrüzyon sürekli olarak çalışmalı ve ekstuder baskı alanının farklı bölümlerine taşınıken durmalıdır. Çoğu ekstruder normal çalışma sırasında kusursuz filament akışı sağlar fakat geri çekmeden sonraki akıtma esnasında az veya fazla akış oluşturabilir. Örneğin, yandaki görselin dış kabuğuna bakarsanız, yüzeyde dış duvarı basmaya başladığı yeri gösteren küçük bir işaret görebilirsiniz. Bu işaretlere genelde lekeler veya çıkıtntılar denir ve wobble sorunu ile çok karıştırılır.
• Geri Çekme Ayarları
Geri çekme oranınız ve hızının stabil değerde değilse bu sorunla karşılaşmış olabilirsiniz. Geri çekme ayarları hemen hemen her makinede değişebilmektedir. Edit Process Settings>Extruder Sekmesi>Extra Restart Distance bu bölümdeki ayar her geri çekme işleminden sonra fazladan ne kadar filament akıtılacağını seçmenizi sağlar. Örneğin görseldeki gibi çıkıntılarınız var ise -0.2mm gibi bir değer girerek test edebilirsiniz. Bu şekilde yaparsanız filamentiniz geri çekme sırasında örneğin 4mm çekilecek itiş sırasında 3.8mm olarak itilecektir.
Edit Process Settings>Extruder Sekmesi>Coast at End bu seçenek nozul içindeki basıncı azaltmak için ekstruder motorunu erken durdrumaya yarar. Genellikle 0.2mm-0.5mm civarında değer girilir. Deneme yanılma ile test ederek size uygun değeri bulabilirsiniz.
Edit Process Settings>Extruder Sekmesi>Wipe Nozzle bu seçenek geri çekme sonrasında nozulun içerisinde hava kabarcığı olmasını engeller. 5mm gibi bir değer girerek test edebilirsiniz. Bu seçeneğin verimi oldukça yüksektir. Baskınızda gözle görülür bir değişiklik oluşturur.
• Başlangıç Noktası Belirleme
Simplify3D her katman için farklı başlangıç noktası seçmenizi sağlar. Örneğin önden bakılınca güzel gözükmesini istediğiniz bir objeniz var. “Choose start point that is closest to specific location” seçeneğini seçerek başlangıç noktasını objenizin arka yüzeyine atayarak önden bakılınca düz bir obje elde edebilirsiniz. Eğer her katmanda farklı noktalardan başlamasını istiyorsanız diğer seçenekleri kullanabilirsiniz. Edit Process Settings>Layer Sekmesi>Start Points
Dolgu, parçanızın dış hatlarından farklı bir desen kullandığından bu iki bölümün sağlam bir bağ oluşturarak bir araya getirilmesi önemlidir. Dolgunun kenarları arasında küçük boşluklar fark ederseniz aşağıdaki ayarlara göz atabilirsiniz.
• Yetersiz Dolgu ve Duvar Örtüşmesi
Bu tarz bir problemde çakışma oranını arttırabilirsiniz.
Edit Process Settings>Infill Sekmesi>Outline Overlap
%20 gibi bir değer atarsanız eğer farklı duvarlar arasında %20lik bir örtüşme sağlarsınız. Değeri arttırarak test edebilirsiniz.
• Yüksek Hızda Baskı
Baskı hızının yüksek olduğu zaman plastik karşı duvara tam yapışamadan nozul hareket edecektir. Bu tarz bir durumda görseldelki gibi bir sorunla karşılaşabilirsiniz.
Simplify3D Baskı Kalitesi Sorun Giderme Kılavuzu 3.bölümüdür. Yazının ikinci bölümüne ulaşmak için tıklayınız.
Yazdırma işlemi sırasında veya sonrasında bu tip kıvrılma sorunları görüyorsanız, genellikle aşırı ısınma sorunlarını işaret eder. Plastik çok yüksek bir sıcaklıkta ekstrüde edildiği için hızlı soğuyamaz ve görseldekine benzer olarak bozukluklar oluşabilir. Bu sorun basım sırasında hızlı bir şekilde soğutma ile ortadan kaldırılabilir. PLA baskılarınızda güçlü bir fan kullanarak bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. ABS baskılarınızda ise fan kullanamayacağınız için sıcaklığı biraz düşürmeyi veya baskı hızını yavaşlatmayı deneyebilirsiniz. Eğer bu sorun ilk katmanda oluşuyorsa 1.bölümdeki “Yapışma Sorunu” başlığına göz atabilirsiniz.
3B basılmış bir parça oluştururken her katman aşağıdaki katmandan destek alır. Bununla birlikte baskı için kullanılan plastik miktarı da önemlidir. Bu nedenle temelin mukavemeti ile kullanılan plastik miktarı arasında bir denge sağlanmalıdır. Temel yeterince güçlü değilse katmanlar arasındaki delik ve boşlukları görebilirsiniz. Bu, genellikle parçanın boyutunun değiştiği köşelerde (örneğin, 40 mm’lik bir küpün üstünde 20 mm’lik bir küp yazdırıyorsanız) belirgin olarak görülür. Daha küçük boyuta geçtiğinizde, 20 mm’lik küpün yan duvarlarını desteklemek için yeterli temelinizin olduğundan emin olmanız gerekir. Bu zayıf temeller için çeşitli tipik nedenler vardır.
•Yeterli Duvar Kalınlığı
Parçanızın iç kısmı tipik olarak kısmen içi boş olduğundan, çevre duvarlarının kalınlığı önemli bir etkiye sahiptir. Bu ayarı yapmak için, “Edit Process Settings” e tıklayın ve “Layer Sekmesine” tıklayın. Örneğin, daha önce iki perimetreyle yazdırıyorsanız, boşlukların kaybolup kaybolmadığını görmek için aynı baskıyı dört perimetreyle deneyin. Edit Process Settings>Layer Sekmesi>Outline/Perimeter Shells
•Üst Duvar Kalınlığı
Yan duvarlar gibi üstü duvarlarda önemlidir. Parçanızın içi boşluklu yapıya sahip olduğundan en az 2 katman üst duvar kalınlığı atarak boşlukları gizleyebilirsiniz. Edit Process Settings>Layer Sekmesi>Top Solid Layers
•Dolum Yüzdesi Çok Düşük
Bir diğer ihtimal ise dolum yüzdenizin aşırı düşük olmasıdır. Dolum yüzdesi düşük ve üst katman kalınlığınız az ise bu tip bir sorunla karşılaşabilirsiniz. Edit Process Settings>Infill Sekmesi>Interior Fill Percentage
3D baskınızın kenarları yüzlerce katmandan oluşur. Makineniz kusursuz çalışıyorsa bu katmanlar tek ve pürüzsüz bir yüzey olarak görünecektir. Ancak, bu katmanlardan yalnızca birinde bir şeyler ters giderse genellikle baskının dışından açıkça görülebilir. Bu bozuk katmanlar parçanızın kenarlarında çizgiler şeklinde görülebilir. Çoğu kez bu kusurlar döngüsel olarak görünür, yani belirli aralıklarla yinelenerek (yani her 15 katmanda bir) devam ettiği görülür. Aşağıdaki bölümde bu sorunlar için çeşitli genel nedenlere bakacağız.
•Tutarsız Ekstrüzyon
Bu sorunun en yaygın nedeni zayıf filament kalitesidir. Eğer filamentin çok yakın toleransları yoksa baskınızın yan duvarlarında fark edilir. Örneğin, filament çapınız sadece% 5 oranında değiştiyse, nozuldan ekstrüde edilen plastik genişliği 0.05 mm’ye kadar değişebilir. Bu ekstra ekstrüzyon, diğerlerinin hepsinden daha geniş olan bir katman oluşturacaktır, ki bu da baskı tarafında bir çizgi gibi görünecek. Düzgün duvarlar elde etmek için kaliteli filamentleri tercih etmelisiniz.
•Sıcaklık Değişimi
Çoğu 3D yazıcı ekstrüderin sıcaklığını düzenlemek için bir PID kontrolörü kullanır. Bu PID kontrol cihazı uygun şekilde ayarlanmamışsa ekstrüderin sıcaklığı zaman içinde dalgalanabilir. Sıcaklık yükseldikçe plastik daha soğuk olduğu zamandan daha farklı olabilir. Bu, baskı katmanlarının baskının kenarlarında görünür çıkıntılar oluşturarak farklı şekilde ekstrüzyona neden olur. Doğru ayarlanmış bir yazıcı, ekstrüder sıcaklığını +/- 2 derece içinde tutabilmelidir. Baskı sırasında ekstruderinizin sıcaklığını izlemek için Simplify3D’nin makine kontrol panelini kullanabilirsiniz. 2 dereceden fazla değişiyorsa, PID kontrol cihazınızı yeniden kalibre etmeniz gerekebilir.
•Mekanik Sorunlar
Eğer tutarsız ekstrüzyon ve sıcaklık değişiminden kaynaklı olmadığını düşünüyorsanız baskınızın kenarlarında çizgi ve çıkıntılara neden olan mekanik bir sorun olabilir. Örneğin, baskı yatağı baskı sırasında yalpalanıyorsa veya titriyorsa, bu durum nozülün konumunun değişmesine neden olabilir. Bu bazı katmanların diğerlerinden biraz daha kalın olabileceği anlamına gelir. Bu daha kalın katmanlar, baskınızın kenarlarında çıkıntılar oluşturacak. Diğer bir sorun düzgün bir şekilde konumlandırılmayan bir Z ekseni dişlisidir(Gijon,trapez,vidalı mil vb.). Kullandığınız dişlide yamukluk veya somunu ile arasında boşluk var ise “wobble” adını verdiğimiz bu tarz sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.Unutmayın yatak pozisyonundaki küçük bir değişiklik bile basılan her katmanın kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.
Yandaki gibi bir sorun yazıcının titremesi ile görülebilecek bir sorundur. Örneğin, 20 mm’lik bir küp yazdırıyorsanız ekstrüder küpün farklı bir yüzüne yazdırmaya geçtiğinde yön değiştirmesi gerekecektir. Ekstrüderin ataleti ani yön değişiklikleri meydana geldiğinde baskının etkileneceği titreşimler yaratabilir.
•Çok Hızlı Yazdırma
Bu sorunun en yaygın nedeni yazıcınızın çok hızlı hareket etmeye çalışmasıdır. Yazıcı aniden yön değiştirdiğinde hızlı hareketler kalan titreşimlere neden olabilecek ek kuvvetler yaratacaktır. Yazıcınızın çok hızlı hareket ettiğini düşünüyorsanız, yazdırma hızını azaltmaya çalışın. Bunu yapmak için “Edit Process Settings” e tıklayın ve “Speeds Sekmesi”ni seçin.(Bazı Sürümlerde “Other Sekmesi” içinde olabiliyor. “Default Printing Speeds” ve “X/Y Axis Movement Speed” ayarlarında değişiklik yapmanız gerekecektir.
•Firmware İvmelenme Ayarları
3D yazıcınızın kontrol kartında çalışan donanım yazılımı(firmware), ani yön değişikliklerini önlemeye yardımcı olmak için tipik olarak hızlandırma kontrollerini kullanır. Hızlanma ayarları yazıcının yavaşça hızlanmasına ve yön değiştirmeden önce yavaşça yavaşlamasına olanak sağlar. Bu işlevsellik duvar düzgünlüğünü sağlamak için hayati önem taşımaktadır. İvmelenme ayarlarınızın yüksek olduğunu düşünüyorsanız kullandığınız firmware dosyası içinde config bölümünde “accelaration” ayarlarını gözden geçiriniz. Bu ayarlar hakkında bilginiz yoksa bana sosyal medya hesaplarım üzerinden ulaşarak destek alabilirsiniz.
3D yazıcılarda sabit boyutlu bir nozül kullanılır. Nozül çapından birkaç kat daha büyük olan çok ince duvarlar yazdırırken sorunla karşılaşabilirsiniz. Örneğin, 0,4 mm ekstrüzyon genişliğine sahip 1.0 mm kalınlığında bir duvar yazdırmaya çalışıyorsanız, yazıcınızın tamamen sağlam bir duvar oluşturmasını ve ortada bir boşluk bırakmamasını sağlamak için bazı ayarlamalar yapmanız gerekebilir.
• İnce Duvar Ayarı
Bu ayar Simplify3D’nin içerdiği özel ince duvar ayarıdır. Bu ayarları görüntülemek için “Edit Process Settings” ye tıklayın ve “Advanced Sekmesi”ni seçin. Yazılım “Thin Wall Type” için birkaç farklı seçenek içerir. Varsayılan seçenek, ince duvarlarınız arasındaki küçük boşlukları doldurmak için genellikle “Gap Fill” adı verilen bir şey kullanır. Bu ince boşluklar arasındaki boşluğu doldurmak için ayarlayan bir ileri-geri dolgu deseni oluşturacaktır. Bunun yanı sıra yazılım aynı zamanda bu ince duvarları tek bir geçişle doldurabilecek başka bir seçenek daha içerir. Bu seçeneği etkinleştirmek için “Thin Wall Type” alanındaki seçeneği “Allow single extrusion fill” olarak değiştirin. Bu, bu duvarlar arasındaki boşluğu mükemmel şekilde doldurmak dinamik bir ekstrüzyon kullanacaktır. Bu ayar hakkında daha fazla bilgi için için buraya tıklayın.
Popüler nozül boyutları 0,4 mm veya 0,5 mm çapındadır. Bu çoğu parça için uygun olsa da nozül boyutundan daha küçük ince özellikler yazdırmaya çalışırken sorunlarla karşılaşmaya başlayabilirsiniz. Örneğin, 0,4 mm çapında bir ağızlıklı 0.2 mm kalınlığında bir duvar yazdırmaya çalışıyorsanız, bu ince duvarın Simplify3D önizlemesinde görünmediğini fark edebilirsiniz. Çok ince özellikleri sıklıkla yazdırmanız gerekiyorsa aşağıdaki çözümlere göz atınız.
• İnce Duvar Ayarı
Üstteki paragrafta da belirtildiği gibi bu ayar ile çözüme ulaşma ihtimaliniz var.
Edit Process Settings>Advanced Sekmesi>Thin Wall Type
• Daha Küçük Nozül Kullanın
Eğer parçanızı kalınlaştırma şansınız yok ise 0.2mm-0.3mm gibi daha ince nozül kullanarak sonuca varabilirsiniz. Nozül değişiminde “Noozle Diameter” parametresini değiştirmeyi unutmayın!
Daha büyük modelleri basmaya başladığınızda, parçanızın ilk birkaç katmanı başarılı bir şekilde yatağa yapışmış olsa da, daha sonra parçanın kıvrılmaya ve deforme olmaya başladığını fark edebilirsiniz. Bu kıvırma o kadar şiddetli olabilir ki aslında modelinizin bir kısmının yataktan ayrılmasına neden olur ve tüm baskının sonuçta başarısız olmasına neden olabilir. Bu durum ABS gibi yüksek sıcaklıklı malzemelerle çok büyük veya çok uzun parçalar yazdırırken özellikle göürülür. Bu sorunun ana nedeni, plastiğin soğuduğunda daralma eğiliminde olmasıdır. Örneğin, bir ABS parçasını 230 ° C’ye basmış ve ardından oda sıcaklığına soğumaya bırakmışsanız, yaklaşık% 1.5 oranında küçülecektir. Birçok büyük parça için bu birkaç milimetrelik büzülmeye eşit olabilir! Baskı ilerledikçe, Her katmanda tüm parça kıvrılıp yatağından ayrılana kadar biraz daha fazla deforme olacaktır. Bu çözülmesi cidden zor bir konudur fakat aşağıdaki bilgiler işinize yarayabilir.
•Isıtmalı Yatak Kullanın
Isıtmalı yatak her malzeme için olmazsa olmaz diyebilirim. PLA kullanırken çeşitli bant ve malzemelerle tablaya yapışma sağlayabilirsiniz fakat hiçbirisi ısıtmalı yatak verimini vermez. ABS, HIPS gibi malzemeleri kullanırken ısıtmalı yatak kullanmanız mecburidir.
•Parça Soğutucu Fanı Devre Dışı Bırakın
PLA basarken bu fan verimi oldukça yükseltiyor fakat çok fazla soğutma parçanızın deforme olup tabladan ayrılmasına hatta katmanlar arası yapışkanlığının kaybolmasına sebep olur. Bu sebeple PLA baskınızda bu gibi bir sorunla karşılaşıyorsanız fan hızınızı düşürmeyi deneyin yada kapatın. ABS baskılarınızda ise fanı hiç bir zaman uzun süreli açmayın.
•Ortam Sıcaklığını Sabit Tutun
Bunu yalnızca yazıcınızı kapatarak yapabilirsiniz. Yani yazıcınızın ortamdaki ısı değişiminden ve çeşitli hava akımlarından etkilenmemesi için yazıcınızın etrafını kapatın veya kapalı kasa yazıcıları tercih ediniz.
•Brim ve Raft
Diğer tüm önerileri daha önce denediyseniz, ancak parçalarınız baskı sırasında hala kıvrılıyorsa yazıcınızda “Brim” ve “Raft” özelliklerini deneyebilirsiniz.Bu özellikler kenarları aşağı doğru tutmaya yardımcı olur. Bu seçenekler hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, lütfen Rafts, Skirts ve Brims ile ilgili makale için tıklayın.
Simplify3D en önemli özelliklerinden birisi manuel destek atabiliyor olmanız. Örneğin, dik bir çıkıntınız veya modelinizin altında hiçbir şey olmayan bir parçanız varsa destek yapısı bu katmanlar için bir temel sağlayabilir. Simplify3D tarafından oluşturulan destek yapıları tek kullanımlıktır ve sonradan parçadan kolaylıkla ayrılabilir. Ancak ayarlarınıza bağlı olarak bazı ayarlamaların destek yapısı üstünde bulunan parçaların alt yüzey kalitesini mükemmelleştirmek için gerekli olduğunu fark edebilirsiniz. Aşağıdaki temel ayarları ve baskılarınızı nasıl etkileyebileceklerini açıklayacağız.
•Katman Yüksekliğini Düşürün
Ne kadar yüksek çözünürlük o kadar verimli eğim sağlar. 45 derecenin üzerinde eğime sahip olan yerlerde düşük katman yüksekliği kullanarak daha düzgün yüzey elde edebilirsiniz.
•Destek Dolum Yüzdesi
Desteklerinizin doluluk oranını arttırarak parçaya temel sağlayan yüzeylerini arttırabilirsiniz. Bu sayede daha düzgün alt yüzey elde edersiniz.
•Dikey Destek Katmanları
Destek yoğunluğunuzu arttırdığınızda desteği parçanızdan sökmeniz dahada zorlaşacaktır. Çünkü desteğe daha fazla yerden kaynayarak bir bütünlük sağlayacaktır. Çok az destek sağlarsanızda tek kullanımlık destek yapılarının çıkarılması kolay olacaktır, ancak parçayı başarılı bir şekilde basmak için yeterli olmayabilir. Simplify3D destek sökme ayarlarını özelleştirmenizi sağlar, böylece bu farklı faktörler arasında doğru dengeyi seçebilirsiniz. Kontrol etmek istediğiniz ilk ayar, “Upper Vertical Separation Layers”dır. Bu ayar destek yapıları ile parça arasında kaç boş katman kaldığını belirler. Örneğin, Destek yapılarınızı parçanızla aynı malzeme ile yazdırıyorsanız, en az 1-2 dikey ayırma katmanı kullanmak gerekir. Aksi takdirde her şeyi aynı malzeme ile yazdırıyorsanız destekler parçaya yapışabilir ve çıkarılması zorlaşabilir.
•Yatay Offset
Kontrol etmeniz gereken bir sonraki destek ayarı yatay ofsettir. Bu ayar parçanız ve destek yapıları arasındaki yan-mesafeyi kontrol eder. Böylelikle dikey destek katmanları desteğinizin üst kısmının parçanızın alt kısmına yapışmasını önlemeye yardımcı olurken yatay offset, desteklerinizin yanlarını modelinizin yanına yapıştırmaya devam edecektir. Bu ayar için 0.2-0.4mm arasında bir değer kullanmak uygundur, ancak filamentinize ve ekstruderinize göre bu ayarlar değişkenlik gösterebilir.
•İkinci Kafa Kullanımı
Makineniz 2 veya daha fazla ekstrüder ile kullanılabiliyorsa destek yapılarınız için farklı bir malzeme kullanarak önemli bir iyileştirme elde edebilirsiniz. Örneğin, destekler için suda çözünebilir PVA kullanılarak PLA’daki parçaların basılması oldukça yaygındır. Model ve destek yapıları farklı malzemelerle basıldıkları için kolayca kaynamazlar, bu da parçayı desteklemek için daha iyi bir iş çıkarmanızı sağlar. Destek yapıları için farklı bir malzeme kullanıyorsanız, “Upper Vertical Separation Layers” ayarınızı sıfıra indirebilir ve Yatay Ofset’inizi parçadan 0,1 mm’ye kadar azaltabilirsiniz.
www.suleyman.kim